Sketcher Workbench

From FreeCAD Documentation
Revision as of 20:16, 27 June 2019 by FuzzyBot (talk | contribs) (Updating to match new version of source page)

Introducere

Atelierul Sketcher Workbench este utilizat pentru a crea forme geometrice 2D cu intenția de a le utiliza în Atelierul PartDesign Workbench, Arch Workbench, și alte ateliere. În general, o geometrie 2D este considerată punctul de plecare pentru majoritatea modelelor CAD, deoarece o schiță 2D poate fi "extrudată" pentru a crea o formă 3D; mai mult, schițele 2D pot fi folosite pentru a crea alte caracteristici cum ar fi cavități, creste sau extrudări peste formele 3D construite anterior. Împreună cu operațiile booleene pe solide definite în Part Workbench, Sketcher-ul formează nucleul de design generativ al formei solide.

Atelierul de lucru Sketcher pune pe primul loc ”constrângerile” - permițând definirea formelor 2D după criterii geometrice precise. Un solver matematic de constrângeri calculează nivelul constrângerii și permite explorarea interactivă a gradelor de libertate.

A fully constrained sketch

Elementele de bază ale constrângerilor schiței

Pentru a explica cum funcționează Sketcher-ul, poate fi util să îl comparați cu modul tradițional de redactare.

Schițarea tradițională

Modul tradițional de schițare CAD moștenește de la vechea drawing board. Vizualizări ortogonale (2D) sunt desenate manual și sunt destinate pentru realizarea desenelor tehnice (cunoscute și sub denumirea de planuri). Obiectele sunt desenate exact la dimensiunea sau dimensiunea dorită. Dacă doriți să desenați o linie orizontală cu lungimea de 100 mm începând cu (0,0), activați instrumentul Linie, faceți clic pe ecran sau introduceți coordonatele (0,0) pentru primul punct, apoi efectuați un al doilea clic sau introduceți coordonatele celui de-al doilea punct la (100,0). Sau vă veți trage linia fără a ține seama de poziția sa și o veți muta ulterior. După ce ați terminat desenarea geometriei, adăugați dimensiuni acestora.

Constrângeri în Sketching

Sketcherul se îndepărtează de această logică. Obiectele nu trebuie să fie desenate exact așa cum intenționați, deoarece ele vor fi definite ulterior prin constrângeri. Obiectele pot fi desenate și, atâta timp cât ele nu sunt restricționate, pot fi modificate. Ele sunt în fapt "plutitoare" și pot fi mișcate, întinse, rotite, scalate și așa mai departe. Acest lucru oferă o mare flexibilitate în procesul de proiectare.

Ce sunt constrângerile?

În loc de dimensiuni, constrângerile sunt folosite pentru a limita gradul de libertate al unui obiect. De exemplu, o linie fără constrângeri are 4 Degrees of Freedom (abreviat ca "DOF"): poate fi mișcat orizontal sau vertical, poate fi întinsă și poate fi rotită.

Aplicarea unei constrângeri orizontale sau verticale sau a unei constrângeri de unghi (relativ la o altă linie sau la una dintre axe) va limita capacitatea sa de a se roti, lăsându-l astfel cu 3 grade de libertate. Blocarea unuia dintre punctele sale în raport cu originea va elimina încă 2 grade de libertate. Și aplicarea unei constrângeri de dimensiune va elimina ultimul grad de libertate. Linia este apoi considerată complet constrânsă .

Obiectele multiple pot fi constrânse între ele. Două linii pot fi unite prin unul dintre punctele lor cu constrângerea punctului coincident. Un unghi poate fi setat între ele sau poate fi setat perpendicular. O linie poate fi tangentă la un arc sau un cerc și așa mai departe. O schiță complexă, cu obiecte multiple, va avea o serie de soluții diferite, ceea ce înseamnă că "una dintre aceste soluții posibile a fost atinsă pe baza constrângerilor aplicate.

Există două tipuri de constrângeri: geometrice și dimensionale. Acestea sunt detaliate în secțiunea 'Instrumentele' de mai jos.

La ce nu este bun Sketcher-ul

Instrumentul Sketcher nu este destinat pentru realizarea planurilor 2D. Odată ce schițele sunt folosite pentru a genera o caracteristică solidă, ele sunt ascunse automat. Constrângerile sunt vizibile numai în modul Editare schiță.

Dacă doriți să creați numai vizualizări 2D pentru tipărire și nu doriți să creați modele 3D, consultați Draft workbench.

Schițarea fluxului de lucru

O schiță este întotdeauna bi-dimensională (2D). Pentru a crea un solid, se creează o schiță 2D a unei singure zone închise și apoi fie se aplică o extruziune sau o rotație/revoluție pentru a adăuga cea de-a treia dimensiune, creând un solid 3D din schița 2D.

Dacă schița are segmente care se încrucișă unul pe altul, locurile în care un punct nu se află direct pe un segment sau în locurile în care există discrepanțe între punctele finale ale segmentelor adiacente, Extruderea sau piesa de revoluție nu va crea un solid. Excepția de la această regulă este că nu se aplică în cazul Geometriei de Construcție (albastru).

În interiorul zonei închise putem avea zone mai mici care nu se suprapun. Acestea vor deveni goluri atunci când solidul 3D va fi creat.

Instrumentele

Instrumentele Sketcher Workbench sunt toate localizate în meniul Sketch care apare atunci când încărcați Sketcher Workbench.

  • New sketch:Creează o nouă schiță pe o fațetă sau pe un plan selectat. Dacă nu este selectată nici o fațetă în timp ce acest instrument este executat, utilizatorul este chemat să selecteze un plan dintr-o fereastră pop-up.
  • View sketch: Setează modul de vedere perpendicular pe planul schiței.
  • Validate sketch: Verifică toleranța la direferite puncte și le ajustează.

Sketcher geometries

Aceste unelte se folosesc la crearea obiectelor.

  • Point: Desenează un punct.
  • Line by 2 point: Desenează un segment de linie definit prin 2 puncte. Liniile sunt infinite în ceea ce privește anumite constrângeri.
  • Create an arc: Acesta este un meniu de pictograme/iconițe din bara de instrumente Sketcher care deține următoarele comenzi:
  • Arc: Desenează un segemnt de cerc definit prin centru, radius, unghiul de stat și cel de capăt.
  • Arc by 3 Point: Desenează un segment de arc de cerc din două puncte de capăt și un alt punct de pe circumferință.
  • Create a circle: Acesta este un meniu de pictograme din bara de instrumente Sketcher care deține următoarele comenzi:
  • Circle: Desenează un cerc definit prin centru și rază.

Desenează un arc de elipsă definită prin punctul central, punctul principal de rază, punctul de plecare și punctul final.introduced in version 0.15

  • Polyline (multiple-point line): Creează o linie formată din mai multe segmente de linie. Apăsând tasta M în timp ce desenați o polilinie comută între diferite moduri de polilinie.
  • Rectangle: Desenează un dreptunghi definit prin 2 puncte diagonal opuse.
  • Create regular polygon: Acesta este un meniu de pictograme din bara de instrumente Sketcher care deține următoarele comenzi:
  • Create Regular Polygon : Desenează un poligon regulat prin selectarea numărului de laturi și a două puncte: centrul, respectiv unul dintre unghiuri.
  • Slot: Desenează un oval (locaș de pană) prin selectare centrului unui semicerc, a razei și un punct de capăt al celuilalt semicerc.
  • Fillet: Face o racordare între două linii îmbinate într-un punct. Selectați ambele linii sau faceți clic pe punctul de intersecție, apoi activați instrumentul.
  • Trimming: Ajustează o linie, un cerc sau un arc în raport cu amplasarea unui punct dat(poziția mouse-ului).
  • Extend: Extinde o linie sau un arc de cerc până la o limită definită printr-un arc de cerc, elipsă, arc de elipsă sau un punct în spațiu. introduced in version 0.17
  • Construction Mode: Comută elementele geometrice ale schiței de la / la modul de Construcție. Forma geometrică este afișată în albastru și nu este luată în considerare în afara modului de editare a schiței.

Constrângeri Sketcher

Constrângerile sunt folosite pentru a defini lungimile, a stabili reguli între elementele de schiță și pentru a bloca schița de-a lungul axelor verticale și orizontale. Unele constrângeri necesită utilizarea Helper constraints.

Constrângeri geometrice

Aceste constrângeri nu sunt asociate cu date numerice.

  • Coincident: Creează o constrângere de coincidență cu unul sau mai multe puncte.
  • Point On Object: Face să coincidă un punct cu altul cu alt obiect ca de ex: linie, arc, sau axă.
  • Vertical: Constrâne liniile selectate sau elementele poliliniei la o orientare verticală. Se poate aplică la mai mult de un obiect.

Constrânge liniile selectate sau elementele de polilinie la o orientare orizontală reală. Pot fi selectate mai multe obiecte înainte de aplicarea acestei constrângeri.

  • Parallel: Constrânge două sau mai multe linii a fi paralele înte ele.
  • Perpendicular: Constrânge două linii a fi perpendiculare una pe ceallată, sau consrînge o linie a fi perpendiculară pe un capăt de arc de cerc.
  • Tangent: Creează o constrângere de tangență în două entități selectate ates, sau o constrânere de coliniaritaea între două segmente de linie. Un segment de linie nu trebuie să stea direct pe un arc sau un cerc pentru a fi constrâns tangent la acel arc sau cerc.
  • Equal Length: Constrânge două entități selectate a fi egale una cu celălaltă. Dacă sunt utilizate pe cercuri sau arce de cerc, raza lor va fi egală.
  • Symmetric:Constrânge două puncte a fi simetrice față de o linie sau constrânge primele două puncte selectate a fi simetrice în raport cu un al treilea punct selectat.

Practic permite blocarea unui element geometric în loc cu o singură constrângere. Ar trebui să fie deosebit de util să lucrați cu acest la curbele B-Splines. A se vedea Block Constraint forum topic. introduced in version 0.17

Constrângeri dimensionale

Acestea sunt constrângeri asociate datelor numerice, pentru care puteți utiliza expresiile expressions. Datele pot fi preluate dintr-un spreadsheet.

  • Lock: Restricționează elementul selectat prin stabilirea distanțelor orizontale și orizontale față de origine, blocând astfel locația acelui element. Aceste distanțe de constrângere pot fi editate mai târziu.

Fixează distanța orizontală dintre două puncte sau puncte finale. Dacă este selectat un singur element, distanța este setată față de origine.

Fixează distanța verticală între 2 puncte sau puncte de capăt ale liniei. Dacă este selectat un singur element, distanța este setată față de origine.

Definește distanța unei linii selectate prin limitarea lungimii acesteia sau definește distanța dintre două puncte prin limitarea distanței dintre ele.

Definește raza unui arc de cerc sau cerc selectat prin limitarea razei.

Definește unghiul interior dintre două linii selectate.

  • Internal Alignment: Aliniază elementele selectate la forma selectată (de exemplu, o linie pentru a deveni axa majoră a unei elipse).

Instrumente Sketcher

  • Show/Hide internal geometry: Reface pierderea / ștergerea geometriei interne inutile a unei elipse selectate, arcului de elipsă / hyperbola / parabola sau B-spline.

Instrumentele pentru Sketcher B-spline

Sketcher în spațiul virtual

Preferințe

Cele mai bune practici

Fiecare utilizator CAD își dezvoltă în timp propriul mod de a lucra, dar există câteva principii generale utile care trebuie urmate.

  • O serie de schițe simple sunt mai ușor de gestionat decât una complexă. De exemplu, o primă schiță poate fi creată pentru funcționalitate 3D de bază (fie un pad, fie o rotire), în timp ce a doua poate conține găuri sau decupări (buzunare). Unele detalii pot fi lăsate, pentru a fi realizate ulterior ca elemente 3D. Puteți alege să evitați filamentele din schiță dacă există prea multe și adăugați-le ca o funcționalitate 3D.
  • Creați întotdeauna un profil închis, sau schița dvs. nu va produce un solid, ci mai degrabă un set de fețe deschise. Dacă nu doriți ca unele obiecte să fie incluse în creația solidă, transformați-le în elementele de construcție cu instrumentul Mod de construcție.
  • Utilizați caracteristica de constrângeri automate pentru a limita numărul de constrângeri pe care trebuie să le adăugați manual.
  • Ca regulă generală, aplicați mai întâi constrângeri geometrice, apoi constrângeri dimensionale și blocați ultima schiță. Dar amintiți-vă: regulile sunt făcute pentru a fi încălcate. Dacă întâmpinați dificultăți în manipularea schiței dvs., poate fi util să restrângeți mai întâi câteva obiecte înainte de a vă completa profilul.
  • Dacă este posibil, centrați schița la origine (0,0) cu constrângerea de blocare. Dacă schița dvs. nu este simetrică, localizați unul dintre punctele sale la origine sau alegeți numere rotunde frumoase pentru distanțele de blocare. În v0.12, constrângerile externe (constrângerea schiței față de geometria 3D existentă ca marginile sau alte schite) nu sunt implementate. Aceasta înseamnă că pentru a localiza geometria schițelor care urmează în prima schiță, va trebui să setați manual distanțele față de prima schiță. O constrângere de blocare a (25,75) de origine este mai ușor de reținut decât (23,47,73.02).
  • Dacă aveți posibilitatea de a alege între constrângerile de lungime și constrângerile orizontale sau verticale, preferați ultima. Constrângerile orizontale și verticale sunt mai puțin costisitoare ca timp computațional.
  • În general, cele mai bune constrângeri de utilizat sunt: ​​Constrângerile orizontale și verticale; Restricții de lungime orizontală și verticală; Point-to-Point Tangency. Dacă este posibil, limitați utilizarea acestora: restricția generală a lungimii; Tangența de la muchie la muchie; Fix Point pe o linie Constrângere; Constrângerea simetrice.