Install on Unix

From FreeCAD Documentation
Jump to: navigation, search
This page is a translated version of the page Install on Unix and the translation is 78% complete.

Outdated translations are marked like this.
Other languages:
български • ‎čeština • ‎Deutsch • ‎English • ‎español • ‎français • ‎hrvatski • ‎Bahasa Indonesia • ‎italiano • ‎日本語 • ‎한국어 • ‎polski • ‎português • ‎português do Brasil • ‎română • ‎русский • ‎svenska • ‎Türkçe • ‎українська • ‎中文 • ‎中文(中国大陆)‎

Instalarea FreeCAD pe cel mai binecunoscut sistem linux este sustinuta de comunitate si FreeCAD ar trebui sa fie accesibil direct folosind managerul de pachete disponibil in fiecare distributie. Echipa FreeCAD furnizeaza si un numar de pachete "oficiale" cand sunt produse versiuni noi si un numar de locatii (PPA repository) pentru testarea celor mai noi modificari/functionalitati.

Odata FreeCAD instalat este timpul pentru primii pasi!

Ubuntu și sistemele bazate pe Ubuntu

Multe distribuții Linux se bazează pe Ubuntu și partajează depozitele sale. Pe lângă variantele oficiale (Kubuntu, Lubuntu și Xubuntu), există distribuții non-oficiale, cum ar fi Linux Mint, Voyager și altele. Opțiunile de instalare de mai jos trebuie să fie compatibile cu aceste sisteme.

Depozite oficiale de Ubuntu

FreeCAD este disponibil din depozitele Ubuntu și poate fi instalat prin intermediul Centrului de software sau cu această comandă într-un terminal:

sudo apt-get install freecad

Dar există șanse ca această versiune stabilă să fie depășită și să nu aibă cele mai recente caracteristici. Pentru a obține ultima versiune, vă rugăm să folosiți PPA.

Stable PPA with GUI

Pentru a instala FreeCAD utilizând PPA, din interfața grafică, urmați acele instrucțiuni. Comunitatea FreeCAD oferă o PPA repository on Launchpad cu ultima versiune stabilă FreeCAD.

Trebuie să adăugați la sursele software ale sistemului următoarele PPA. Pentru aceasta, navigați la Centrul de software Ubuntu> Edit> Software sources> Other software. Faceți clic pe adăugați, copiați și urmați codul de mai jos:

ppa:freecad-maintainers/freecad-stable

Actualizați sursele de software, dacă vi se solicită acest lucru. Acum puteți găsi și instala ultima versiune FreeCAD stabilă în Centrul de software Ubuntu.

Stable PPA with console

Tastați sau copy-paste aceste comenzi într-o consolă pentru a adăuga PPA:

Pentru PPA stabil

sudo add-apt-repository ppa:freecad-maintainers/freecad-stable

Nu uitați să preluați actualizările listelor de pachete:

sudo apt-get update

Actualizare sincronizează lista de pachete disponibile cu serverele.

Apoi, instalați FreeCAD împreună cu documentația:

sudo apt-get install freecad freecad-doc && sudo apt-get upgrade

Actualizați descărcările și instalați cea mai nouă versiune de pachete a programelor instalate. Acesta va fi aplicat tuturor software-urilor instalate pe computer.

Executați această comandă pentru a deschide versiunea stabilă a FreeCAD:

freecad

Daily PPA with console

Dacă doriți să instalați ultima versiune instabilă a FreeCAD, utilizați PPA numit"freecad-daily" PPA repository on Launchpad. Astfel puteți accesa ultimile ameliorări ale dezvoltării FreeCAD. Acest PPA este compilat automat zilnic de la depozitul oficial al FreeCAD. Acesta va conține, de obicei, numeroase corecții de erori și actualizări ale funcțiilor.

Pentru PPA zilnic:

sudo add-apt-repository ppa:freecad-maintainers/freecad-daily
sudo apt-get update
sudo apt-get install freecad-daily && sudo apt-get upgrade

You can then update to the latest daily at any time with:

sudo apt-get update
sudo apt-get install freecad-daily

Executați această comandă pentru a deschide versiunea zilnică a FreeCAD:

freecad-daily

Debian și alte sisteme înrudite

Începând cu Debian Lenny, FreeCAD este disponibil direct din depozitele de software Debian și poate fi instalat în mod sinaptic sau pur și simplu cu:

sudo apt-get install freecad

OpenSUSE

FreeCAD se poate instala folosind comanda:

zypper install FreeCAD

Gentoo

FreeCAD se construieste si instaleaza folosind comanda:

emerge freecad

Fedora

FreeCAD a fost inclus în pachetul oficial al Fedora packages începând cu Fedora 20. Acesta paote fi instlat de la linia de comandă cu:

sudo dnf install freecad

În edițiile mai vechi ale Fedora, acesta era:

sudo yum install freecad

Managerul vizual al pachetului poate fi cde asemenea utilizat. Căutați pentru "

"freecad".

Versiunea oficială a pachetului de lansare Fedora tinde să fie mult în urma versiunilor FreeCAD.Package: freecad arată versiunile incluse în depozitele Fedora în decursul timpului și al versiunilor.

Versiuni mai actuale pot fi obținute prin descărcarea unuia dintre .AppImage ediții din depozitul github. Acestea funcționează bine sub Fedora.

Dacă doriți să țineți cont de cele mai recente realizări zilnice, FreeCAD este, de asemenea, disponibil copr. Pentru a instala build-ul de acolo, într-o sesiune pe terminal, introduceți:

sudo dnf copr enable @freecad/nightly
sudo dnf install freecad

Asta pleacă din copr depozit activ, deci

sudo dnf upgrade

sau echivalent, se va actualiza la cea mai recentă construcție FreeCAD, împreună cu actualizările de la oricare dintre celelalte repo-uri active. Dacă vrei ceva mai stabil, poți dezactiva @freecad/nightly după instalarea inițială. copr repozitoriul se bazează numai pe cele din ultimele 2 săptămâni. Aceasta nu este o soluție dacă doriți să alegeți o versiune mai veche.

Instrucțiunile sunt de asemenea disponibile pe compile FreeCAD yourself, inclusiv un script specific pentru Fedora. Cu o schimbare minoră, pentru a finaliza comiterea specifică de la git, orice versiune din moment ce despre FreeCAD 0.15 poate fi construită pe orice distribuție de la Fedora 21.

Arch

Installing FreeCAD on Arch Linux and derivatives (ex. Manjaro):

pacman -S freecad

Altele

Daca sistemul pe care lucrați are FreeCAD dar nu este listat aici informati-ne folosind forumul!

Numeroase pachete alternative, neoficiale sunt disponibile pe net, de exemplu pentru sisteme precum slackware sau fedora. O căutare pe net relevă numeroase rezultate.

Instalare manuală pe sisteme bazate pe Debian

Daca, dintr-un oarecare motiv, nu puteti folosi una dintre metodele listate mai sus puteți oricând descărca unul dintre pachetele .deb packages disponibile in pagina de descarcari. Linux.png Ubuntu 32/64bit AppImage-logo.png AppImage 64bit

Odată pachetul .deb descărcat, daca aveți pachetul Gdebi instalat (de obicei este), tot ce trebuie să faceți este să navigați la locul descarcării și sa faceți dublu-click. Dependențele vor fi rezolvate automat de pachetul de management al softurilor. Alternativ pachetul poate fi instalat folosind linia de comandă, folosind :

sudo dpkg -i Name_of_your_FreeCAD_package.deb

Desigur Numele_pachetului_FreeCAD trebuie inlocuit cu numele fișierului descărcat.

După instalarea FreeCAD o iconiță va apărea în secțiunea "Grafica" din meniul de start.

Instalarea pe alte sisteme Linux/Unix

Multe distribuții comune Linux includ acum un FreeCAD precompilat ca parte a pachetelor standard. Acest lucru este deseori depășit, dar este un loc pentru a începe. Verificați administratorii standard de pachete pentru sistemul dvs. Una din lista următoare (parțială) a comenzilor ar putea instala versiunea oficială a FreeCAD pentru distro dvs. de la terminal. Acestea probabil au nevoie de privilegii de administrator.

apt-get install freecad
dnf install freecad
emerge freecad
slackpkg install freecad
yum install freecad
zypper install freecad
Numele pachetului este sensibil la minuscule, deci încercați `FreeCAD`, precum și` freecad`. Dacă aceasta nu funcționează pentru dvs., fie pentru că managerul de pachete nu are disponibilă o versiune FreeCAD precompilată, fie pentru că versiunea disponibilă este prea veche pentru nevoile dvs., puteți încerca să descărcați una dintre .AppImage

eliberări din depozitul github. Acestea tind să lucreze la cele mai multe distribuții linux de 64 biți, fără o instalare specială. Doar asigurați-vă că fișierul descărcat este marcat ca executabil, apoi executați-l.

Dacă aceasta încă nu este suficient de bună și nu puteți localiza o altă sursă a unui pachet precompilat pentru situația dvs., va trebui să compilați compile FreeCAD yourself.

Instalarea versiunii pentru Windows in Linux

A se vedea pagina Instalarea in Windows.