Instalare

From FreeCAD Documentation
Jump to: navigation, search
This page is a translated version of the page Installing and the translation is 18% complete.

Outdated translations are marked like this.
Other languages:
български • ‎čeština • ‎Deutsch • ‎English • ‎español • ‎français • ‎hrvatski • ‎Bahasa Indonesia • ‎italiano • ‎한국어 • ‎polski • ‎português • ‎português do Brasil • ‎română • ‎русский • ‎svenska • ‎中文(中国大陆)‎

Selectați sistemul de operare

FreeCAD este cu adevarat o aplicație multi-platformă, dezvoltată folosind renumitul pachet Qt. Asta inseamna ca FreeCAD arata si se comporta la fel in Windows, Linux si Mac. Totusi, procedura de instalare difera usor pentru fiecare sistem de operare. Selectati mai jos sistemul de operare pentru mai multe detalii despre procedura de instalare.

'Windows' 'Linux' 'Mac'
Instalare in Windows Instalare in Linux/Unix Instalare in Mac

Instalarea de conținut adițional

Documentația offline nu este livrată împreună cu toți instalatorii și este disponibilă ca pachet separat. Vezi aici Installing a helpfile.

În afara de implicitul workbenches împreună cu FreeCAD, există o colecție tot mai mare de ateliere suplimentare de lucru și module, create de membrii comunității, fiind disponibile pe web. Mai multe eforturi sunt în curs de desfășurare pentru a le aduna și a le pune la dispoziția dvs. într-un mod convenabil. Acestea sunt enumerate mai jos.

Deoarece aceste aateliere de lucru nu fac parte din pachetul oficial FreeCAD și nu sunt suportate de echipa FreeCAD, trebuie să citiți informațiile furnizate pe fiecare dintre paginile addons de mai sus înainte de a instala oricare dintre ele, pentru a vă asigura că știți ce instalați. De asemenea, rapoartele de erori și cererile de caracteristici ar trebui să fie făcute direct pe fiecare pagină de addon.

Depozitul FreeCAD-addons

As of FreeCAD 0.17, the addons can be managed directly from the Tools menu, so there is no need to install the macro mentioned here.

Aceasta este o colecție de ateliere de lucru folositoare, folosind sistemul de git submodules, care permite să se păstreze conținutul actualizat în mod constant. Depozitul de addons FreeCAD poate fi găsit la https://github.com/FreeCAD/FreeCAD-addons . Acest depozit dispune de o macrocomandă de instalare care poate fi lansată din interiorul FreeCAD, care va lista, descărca și instala automat orice addon. Pentru a instala macrocomanda de instalare: Ca și FreeCAD 0.17, addons pot fi administrate directdin meniul Tools . Nu este nevoie să instalați macro-comenzile folosite anterior.

Cu o versiune mai veche a FreeCAD, pentru a instala macroul de instalare:

  1. Click dreapta pe addons_installer.FCMacro și alegeți Save as...
  2. Plasați macrocomanda descărcată în FreeCAD Macros folder. Locația folderului de macrocomenzi FreeCAD location este indicată în meniul Macros -> Macros -> User macros location:

Macro installer 01.jpg

  1. Restart FreeCAD. Instalerul de addons va fi acum listat în meniu Macro -> Macros și poate fi lansat prin selectarea acestuia prin click pe butonul Execute:

Macro installer 02.jpg

Încărcarea plugin-uri

Încărcătorul de plugin-uri este o modalitate mult mai elaborată de a instala și de a gestiona conținut suplimentar pentru Freecad. Instalați-o cu metoda de mai sus sau urmați instrucțiunile de pe pluginloader page.

The pluginloader addon has been superceded by the Addon Manager.

Instalare manuală

Atelierele de lucru externe, atunci când sunt complet programate în Python (ceea ce este cazul tuturor în momentul acestei redactării), pot fi întotdeauna instalate manual, pur și simplu descărcându-le (făcând de obicei clic pe butonul **Download ZIP** care se găsește în partea de sus la fiecare pagină de când sunt găzduiți pe github), și plasându-i în a utlizatorului FreeCAD/Mod folder (sau în foldere de Macrocomanzi dacă sunt macro-uri). Consultați instrucțiunile de pe fiecare pagină de addon pentru instrucțiuni complete.

Notă pentru utilizatorii de sisteme pe 32 de biți și FreeCAD 0.16.6706

După încercarea de a instala, este posibil ca Atelierele suplimentare să nu fie disponibile. În acest caz

Software extern susținut de FreeCAD

FreeCAD suportă o mulțime de pachete software externe din cutie. Aceasta înseamnă că trebuie să instalați software-ul și acesta va fi disponibil automat, data viitoare când îl porniți. Nu este nevoie să-l recompilați. Această secțiune își propune să furnizeze o listă a tuturor acestor pachete software, împreună cu unele informații despre locul în care este folosit în FreeCAD și unde le puteți lua.

CAD Exchanger

O aplicație de tip proprietate, cu sursă închisă, pentru schimbarea diferitelor formate de fișiere folosite în CAD. Puteți să-l utilizați pentru a converti proprietăți, formate proprietar într-un format accesibil prin FreeCAD. Pagina de pornire se află la adresa https://cadexchanger.com/ unde puteți descărca o versiune de evaluare sau puteți achiziționa o licență pentru aplicație.

CalculiX

CalculiX este o suită de două pachete de elemente finite. One, CalculiX GraphiX sau calculix-cgx, este un interfață GUI pentru a afișa rezultatele celui de-al doilea pachet, CalculiX CrunchiX, sau calculix-ccx, un solver FEM. Numai acesta din urmă este susținut de FreeCAD. Acesta poate fi accesat din FEM Workbench prin Solve-> Solver CalculiX. Există un solver standard și experimental susținut de FreeCAD. CalculiX poate fi descărcat de la http://calculix.de

Only the solver is supported by FreeCAD. It can be accessed from the FEM Workbench through Solve → Solver CalculiX. There's a standard and experimental solver supported by FreeCAD. CalculiX can be downloaded from http://calculix.de

Importator DXF

FreeCAD are un importator și exportator nativ pentru fișierele DXF, programate în C ++. În prezent, acest importator nu implementează toate caracteristicile formatul DXF. Dacă vă bazați pe o caracteristică care nu este încă implementată, activați opțiunea Edit-> Preferences-> Import-Export utilizând importatorul / exportatorul bazat pe python mai vechi. Apoi, puteți alege să lăsați FreeCAD să descarce automat fișierele necesare sau să le apucați de la https://github.com/yorikvanhavre/Draft-dxf-importer. Importatorul / exportatorul ales este folosit prin selectarea File-> Import sau File-> Export si alegerea formatului fisierului AutoDesk DXF 2D.

Elmer

Elmer este un software de simulare multifizic, care a fost deschis din 2005. În FreeCAD, modulele Grid și Solver pot fi utilizate de către FEM workbench prin Solve->Solver Elmer. Pagina de start a proiectelor este la https://www.elmerfem.org și poate fi descărcată de la GitHub la https://github.com/ElmerCSC/elmerfem/releases.

FEniCS

FEniCS este o platformă de calcul pentru rezolvarea ecuațiilor diferențiale cu derivate parțiale (PDE), care sunt utilizate pe scară largă în rezolvarea problemelor FEM. Ca atare, acesta poate fi utilizat de FEM workbench. FreeCAD poate importa și exporta rețelele FEniCS prin File-> Import și File-> Export selectând formatul de fișier FEM mesh fenics. Pagina de pornire a FEniCS este la https://fenicsproject.org.

GitPython

O bibliotecă python care este utilizată pentru a interacționa cu depozitele Git. Această funcție este în prezent în stare de dezvoltare în FreeCAD. Managerul Addon Manager poate folosi această bibliotecă pentru a importa add-on-uri dintr-un depozit Git. Proiectul este găzduit pe GitHub la adresa https://github.com/gitpython-developers/GitPython.

Gmsh

Un generator automat 3D de elemente finite. Acesta poate fi folosit în FreeCAD din FEM workbench prin Mesh-> FEM mesh form from gmsh. Pagina de pornire a gmsh este la http://www.geuz.org/gmsh

GraphViz

GraphViz este un software de vizualizare grafic open source. În FreeCAD este folosit pentru a genera grafice de dependență prin Tools-> Dependency Graph ... Pagina principală este la https://www.graphviz.org

ifcOpenShell

IfcOpenShell este o bibliotecă pentru a lucra cu formatul de fișiere Foundation Industry Classes (IFC) folosit în designul arhitectural. Acesta poate fi accesat din arhivă de lucru prin Arch-> Utilities-> Ifc Explorer. Pagina de pornire este la http://ifcopenshell.org

LuxCoreRender

LuxCoreRender aka LuxRender este unul dintre cele două motoare de randare acceptate în prezent în FreeCAD. Se utilizează prin fluxul de lucru de pe raytracing workbench. În prezent, numai LuxRender-1.x vechi și abandonat este susținut de FreeCAD. Dacă doriți să ajutați la actualizarea noului LuxCoreRender-2, vă recomandăm să luați legătura cu echipa Raytracing_project. Descărcările pentru LuxRender-1.6 pot fi preluate de pe pagina de lansare LuxCoreRender GitHub la adresa https://github.com/LuxCoreRender/LuxCore/releases. Pagina principală pentru proiectul curent LuxCoreRender este la https://www.luxcorerender.org.

ODA File Converter

Convertorul de fișiere ODA este o aplicație proprietară, închisă, binară și disponibilă în mod gratuit pentru a importa și a exporta formate de fișiere DWG și DXF. În FreeCAD se poate utiliza din meniurile File-> Import și File-> Export atunci când selectați tipul de fișier AutoDesk DWG 2D. Se poate descărca de la https://www.opendesign.com/guestfiles/oda_file_converter.

OpenCAMLib

Aceasta este o bibliotecă open source cu scopul de a oferi algoritmi de producție asistată de calculator (CAM). Este folosit în FreeCAD în workbench path. Pagina de pornire este la http://www.anderswallin.net/CAM/.

O bibliotecă pentru exploatarea și manipularea câmpului (FOAM), care este necesară simulărilor de computational Fluid Dynamics (CFD). Ca atare, OpenFOAM este necesar de către FEM workbench al FreeCAD. Puteți accesa acest lucru prin intermediul submeniului Model-> Fluid constraints. Proiectul se află la https://openfoam.org.

OpenSCAD

Programatorul Solid 3D CAD Modeller este un alt software CAD, bazat pe Geometrie Solidă Constructivă (CSG). Aceasta înseamnă că nu poate manipula ochiurile, dar acționează exclusiv pe o geometrie solidă. FreeCAD poate importa și exporta fișiere create de OpenSCAD prin meniurile File-> Import și File-> Export prin selectarea formatului OpenSCAD CSG sau format OpenSCAD tipuri de fișiere. Puteți obține OpenSCAD de la https://www.openscad.org.

POVRay

POVRay este un cunoscut raytracer care poate face imagini fotorealiste. Acesta este unul dintre cei doi raytraceri susținut în prezent de FreeCAD în Atelierul de lucru raytracing. Utilizarea acestuia este descrisă în pagina raytracing module. Puteți descărca POVRay de la https://www.povray.org.

pycollada

Pycollada aka python-collada este o bibliotecă python pentru citirea și scrierea documentelor COLLADA, un standard pentru schimbul de scene și elemente 3D. Dacă este instalat, puteți importa și exporta scenele din și din fișierele COLLADA prin comenzile File-> Import și File-> Export prin selectarea tipului de fișier COLLADA. Proiectul este găzduit de GitHub la adresa https://pycollada.github.io/ și puteți descărca versiunile la https://github.com/pycollada/pycollada/releases/

Z88

Z88 este un alt program FEM, care conține un mesher, solver și convertoare, care poate fi folosit de FEM workbench al FreeCAD. Acesta poate fi accesat prin Solve-Solver Z88. Z88 distribuie mai multe pachete, toate disponibile în mod liber, dar sunt surse închise. Cu toate acestea, Z88OS, publicat sub licență open source, este ceea ce este necesară în FreeCAD. Pagina principală este la https://en.z88.de/. Z88OS este, de asemenea, găzduit pe GitHub la https://github.com/LSCAD/Z88OS dacă doriți să îl compilați singur.


Related Pages